24 kwietnia 2024 roku w Katedrze Turkologii UJ odbyło się spotkanie pt. „Czaisz Czaj? – czyli herbata po turecku”, zorganizowane przez Koło Naukowe Turkologów.
Była to pierwsza z tego typu imprez, które odbywać się będą cyklicznie co miesiąc, w formule otwartej. Ich celem będzie integracja środowiska turkologicznego (studentów i pracowników) z innymi kierunkami funkcjonującymi w tramach Instytutu Orientalistyki, a także zaprezentowanie się każdemu, kto będzie chciał przyjść z zewnątrz. W ramach tych spotkań studenci i pracownicy Katedry dzielić się będą, w formie mini-wykładów oraz podczas luźnej dyskusji przy herbacie, informacjami na temat aktualnie prowadzonych badań, czy też swoich szczególnych zainteresowań około-turkologicznych.
Podczas tego inauguracyjnego spotkania studentki I roku, panie Julia Pełszyńska i Patrycja Kosim przybliżyły zgromadzonym tajniki parzenia tureckiej herbaty. Następnie kierownik Katedry, dr hab. Grażyna Zając, prof. UJ wygłosiła „Wykład o osłach”. Wbrew obawom niektórych uczestników wydarzenia, nie dotyczył on pracowników i studentów naszej turkologii, lecz poświęcony był czworonożnym osłom, dziko żyjącym na północnym Cyprze. Po ww. prezentacjach licznie zgormadzeni turkolodzy kontynuowali dyskusję w podgrupach, racząc się turecką herbatą i wypiekami przygotowanymi przez studentki. Zainteresowane osoby mogły też rozegrać partyjkę tavli.